LAVA en AVGG organiseren adoptieontbijt voor Kamerleden

Op 5 maart 2025 organiseerde LAVA in samenwerking met de Adoptievereniging Gereformeerde Gezindte (AVGG) een informatief adoptieontbijt voor Kamerleden Nieuwspoort in Den Haag.

Tijdens deze bijeenkomst kregen de Kamerleden informatie ter voorbereiding op de Commissievergadering Adoptie van woensdag 12 maart. Aanleiding voor deze bijeenkomst was het in december 2024 gepresenteerde afbouwplan internationale adoptie inclusief het voornemen om bepaalde landen al vanaf eind 2025 te sluiten. Vanuit onze leden en achterban werd bovendien de vraag steeds luider of dit juridisch wel houdbaar is.

Haags Adoptieverdrag

Na onderzoek door de organisaties zelf is voor het beantwoorden van deze vraag juridische hulp ingeschakeld. De betrokken advocaat deelde tijdens de bijeenkomst zijn bevindingen met alle aanwezigen. Zijn belangrijkste conclusie is: helemaal stoppen met adoptie kan niet zo makkelijk als in het afbouwplan wordt gepresenteerd. Nederland is gebonden aan verschillende verdragen, waaronder het Internationaal Verdrag voor de Rechten van het Kind (IVRK) en het Haags Adoptie Verdrag (HAV).

Door partij te zijn bij het HAV verplicht Nederland zich om enige vorm van interlandelijke adoptie in stand te houden. Zo niet, handelt Nederland in strijd met deze verdragen. Zelfs als de Wet opneming buitenlands kind ter adoptie (Wobka) zou worden ingetrokken is helemaal stoppen met adoptie in strijd met het HAV en het IVRK.

Bezwaarprocedures

Op dit moment lopen er al meerdere zaken van adoptieouders in verschillende fases van de procedure en er zijn meer aangekondigd. Naast bezwaren op het niet verkrijgen van een BKA nummer zijn er ook AAO’s die kritische vragen hebben gesteld.

Ook vergunninghouders overwegen een zaak te starten, omdat zij op last van de staat hun werkzaamheden moeten uitvoeren op een manier waar geen wettelijke grondslag voor is. Bovendien hebben zij overeenkomsten met AAO’s gesloten. Het wordt niet uitgesloten dat er collectieve procedures gevoerd gaan worden.

Kinderen in tehuizen

Overige sprekers waren psycholoog/orthopedagoog Anneke Vinke en Patricia van der Burgt, directeur van vergunninghouder A New Way die ingingen op de gevolgen van de adoptiestop en het afbouwplan voor wachtende kinderen in tehuizen en ouders die al in de adoptieprocedures zitten.

Voor de ontbijtsessie waren ook de vergunninghouders, een bezwaarmaakster en geadopteerden uit het netwerk van Stichting Interlandelijk Geadopteerden (SIG) door LAVA en AVGG uitgenodigd om vragen te beantwoorden die niet in de presentaties aan de orde kwamen.

Het adoptieontbijt werd mede mogelijk gemaakt door INEA.